Kan forældre blive allergiske over for deres børn?

Sådan spørger Elias bekymret, efter at hans mor har forklaret ham, at hun og hans far ikke længere kan bo sammen, fordi de er blevet allergiske over for hinanden.Puhelias Elias

Billedbogen Puhelias Elias (“Snakkesalige Elias”) af Essi Kummu og Marika Maijala handler om Elias, der plejer at være meget snakkesalig, men som er blevet tænksom og stille efter forældrenes skilsmisse. Desuden savner han sin bedste ven Priit, som bor i Estland, helt ovre på den anden side af havet.

Elias’ far har læst et gammelt, kinesisk eventyr for Elias, hvori det blev fortalt, at en usynlig, rød tråd forbinder venner, der er nødt til at være væk fra hinanden. Langs med den røde tråd løber deres tanker. Og der er ting, som man kun kan tale om med de venner, som man deler en hemmelig, rød tråd med. Sådan en ven er Priit.

En dag skal Elias selv gå hjem fra skolen. På vejen får han lyst til at gå ned til havet, for han er sikker på, at meddelelserne fra de usynlige, røde tråde når bedre frem nede ved havet. Mens Elias står og lytter efter meddelelserne i vinden, dukker hans forældre op. De har ledt efter ham overalt, fordi han ikke kom hjem.

Derhjemme undrer Elias sig over, at hans mor er der, selvom det ikke er “skiftedag”, og spørger hende, hvorfor hun ikke bor sammen med dem længere. Hun siger, at det er fordi, hun og hans far er blevet allergiske over for hinanden. De kan godt tåle hinanden i små doser, men hvis de er sammen i længere tid, begynder det at klø. Da Elias spørger, om forældre så også kan blive allergiske over for deres børn, forsikrer hun ham om, at det aldrig kan ske.

På den første feriedag skal Elias med sin mor over at besøge sin mormor i Estland. Hans bedste ven Priit bor lige ved siden af mormoren, og da Elias endelig møder ham, sidder de tavse sammen længe, indtil Elias begynder at tale.

Puhelias Elias er en fin og tænksom bog om savn, venskab og det at være skilsmissebarn. Marika Maijalas smukke illustrationer minder meget om børnetegninger og understreger, at bogen foregår i barnets univers.

Bogen er udgivet på forlaget Tammi.
Foreign rights: Elina Ahlback Literary Agency.
Omslagsfoto: copyright Tammi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>